Wat is vuren hout en waarvoor kan het gebruikt worden?

Wanneer je hout wilt kopen heb je onwijs veel keuzemogelijkheden. Dit brengt voordelen met zich mee als je de krachten leert kennen van verschillende houtsoorten. Een soort hout die veel wordt gekocht is vuren hout. In dit artikel wordt er uitgelegd wat vuren hout is en waarvoor je het precies kunt gebruiken.

 

Wat is vuren hout?

Vurenhout is hout dat afkomstig is van de fijnspar, in Nederland is dat de meest gebruikte houtsoort. Dit heeft met verschillende zaken te maken. Allereerst is vurenhout sterk en kan het voor diverse doeleinden worden gebruikt. Een ander voordeel van vurenhout is dat het relatief goedkoop is. Vurenhout kan je kopen in verschillende diktes. De dikte van het materiaal bepaalt voor een groot gedeelte wat je ermee kunt. Hoe dikker het hout, hoe meer kracht het aan kan. Mocht je dus een stevige constructie willen bouwen, ga dan voor dik vuren hout.

 

Waarvoor kan je vurenhout allemaal gebruiken?

De bewerkingsmogelijkheden van vurenhout zijn oneindig. Zo zou je er tafels van kunnen maken, maar zijn er ook veel tuinhuisjes die hiervan gemaakt worden. Doordat deze houtsoort makkelijk bewerkt en geschaafd kan worden, vind je het vrijwel overal terug. Houd er overigens wel rekening mee dat vurenhout last heeft van weersomstandigheden. Wind en regen kunnen ervoor zorgen dat het hout verslechterd qua kwaliteit. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om het te verven. Verven zorgt niet alleen voor een mooier uiterlijk maar draagt ook bij aan bescherming. 

 

Waar komt vurenhout precies vandaan?

Vurenhout dat in Europa wordt gebruikt komt meestal uit Scandinavië, Midden Europa, Estland en Rusland. Hoe kouder de regio waar de boom groeit, hoe sterker het hout. Hier groeien de bomen namelijk rustiger waardoor de groeiringen gunstiger zijn voor de kracht van het materiaal. Als je zelf iets wilt bouwen is het dus slim om hier rekening mee te houden. Het verschil in prijs kan het dan zeker waard zijn.

 

Mocht je regelmatig vurenhout nodig hebben, dan is het verstandig om te zoeken naar een betrouwbare vaste leverancier. Zo weet je waar je aan toe bent en voorkom je dat je zonder hout komt te zitten. Daarnaast is het qua kosten ook gunstiger om niet steeds ergens anders je hout in te kopen. Wel dien je dan uiteraard te onderhandelen met de partij waarvan je het wilt kopen. Een goede onderhandeling werpt jarenlang haar vruchten af. Houd daar ook rekening mee als je momenteel bezig bent met een onderhandeling voor vurenhout of een ander product. 

 

Berichten gemaakt 57

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven