De voordelen van kou

Kou heeft een hoop voordelen. Maar veel mensen blijven er liever van weg omdat het niet zo comfortabel is. Tegenwoordig worden er steeds meer onderzoeken gedaan naar de reactie van het lichaam op extreme kou. In deze blog vertel ik je over zo’n onderzoeker, de voordelen en hoe je het voor jezelf waar kan maken. Lees je mee?

Man van ijs

Misschien heb je weleens gehoord van Wim Hof. Dat klinkt Nederlands toch? Nou dat is het ook! Wim Hof komt namelijk uit Sittard. Hof is ervan overtuigd dat het menselijk lichaam nog steeds en soms beter kan functioneren in extreme temperaturen en dan met de nadruk op kou. Hij heeft verschillende records op zijn naam staan toen hij dit zelf wilde bewijzen. Zo heeft hij een halve marathon gerend op de poolcirkel in niets dan een korte broek, op blote boeten dus! Verschillende wetenschappers zeggen dat de lichamen van de meeste mensen in een comfortabel klimaat altijd in een staat van lichte ontsteking verkeren omdat ons lichaam altijd warm is en niet zo hard hoeft te werken. Kou kan ziektekiemen weer vernietigen en zet het lichaam meer aan het werk.

De voordelen op een rijtje

Uit al die verschillende onderzoeken blijkt wat de voordelen zijn van kou. Zo zou je er beter van kunnen slapen en schijnt koud water te werken als een antidepressivum. Hele waardevolle kwaliteiten dus. Daarnaast werkt je metabolisme beter bij kou en verbrand je ook meer calorieën als de temperatuur om jou heen laag is, dit komt omdat je lichaam dan dus harder moet werken om de boel op temperatuur te houden. Voor je jezelf onderwerpt aan deze uitdagingen, moet je gezondheid wel in orde zijn. Twijfel je? Ga dan eerst langs bij een arts en laat je checken.

Manieren om zelf de kou op te zoeken

Je kan natuurlijk koud afdouchen iedere dag maar dat is soms niet koud genoeg. Als je jezelf echt wilt uitdagen, ga dan voor een ijsbad. Hierin kan je afkoelen nadat je in de sauna bent geweest of gewoon zomaar wanneer je er zin in hebt. Vervolgens is het wel de bedoeling dat je geleidelijk weer opwarmt maar dat kan prima onder een dekentje op de lounge in de tuin. Ga voor een kindling cracker kopen en voor je het weet heb je ook de vuurkorf weer aan met kleine houtjes. Gezellig en ook nog eens heel erg goed voor je.

Berichten gemaakt 37

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven