Do\’s en don\’ts voor een rustieke tuin

Bij het inrichten van een boerderij draait alles om het waarderen van de vergezichten en de landelijke omgeving. Maar ook als je niet op het platteland woont, kun je landschappelijk inrichten met het oog op die relaxte landelijke stijl.

De tip van landschapsarchitecten is om in de omgeving van je landhuis en je landhuis zelf bijzonderheden te herkennen. Deze karakteristieke details worden het uitgangspunt van het tuinontwerp. Zelf een tuin in landelijke stijl inrichten? Volg dan deze richtlijnen!

Doen

Zoek ten eerste naar lijnen in de architectuur die door het landschap kunnen worden herhaald. Zo kan het overstek van een daklijn worden gerepeteerd in de lijnen van paden. Dit soort overgangen kunnen het gevoel geven dat huis en landschap naadloos op elkaar aansluiten.

Voor een landelijke look is daarnaast een zacht kleurenpalet voor beplanting en inrichting aan te bevelen. Wit, lichtblauw en de natuurlijke tinten van het gebladerte benadrukken het landthema het beste.

Plan vervolgens je landschapsarchitectuur op zo’n manier in dat je het meeste haalt uit je omgeving. Vestig de aandacht op bijzondere vergezichten in de omgeving: pastorale taferelen, mooie bomen of glooiende heuvels. Ook het zicht op een kerktoren of andere architectonische highlight kan het uitgangspunt zijn van je tuinontwerp.

Kies tenslotte voor lokale materialen en steen. Een landhuis weerspiegelt de natuurlijke omgeving, dus het toevoegen van keien, gestapelde stenen muren of onregelmatige plavuizen die in uw regio voorkomen, zal uw landelijke huis de gemakkelijke elegantie geven die voortkomt uit een aanpassing aan de omgeving. Niet zo veel stenen in de omgeving? Ga dan voor hout als natuurlijke look van de tuin. Met de houten tuinelementen van nobelhout.nl krijgt je tuin al snel een natuurlijke uitstraling. En een echt erf is natuurlijk niet compleet zonder houten poortdeur.

 Niet doen

Ook zijn er een aantal zaken die je absoluut moet vermijden. Gebruik bijvoorbeeld geen plastic materialen of metalen randen in je tuin. Vermijd ook andere elementen die in strijd zijn met het boerderij thema, zoals een stalen lounge set. Kies in plaats daarvan voor rustieke elementen, zoals ouderwetse eikenhouten vaten of houten banken met ingebouwde kussens. Daarnaast is het kiezen van de juiste plant op de juiste plaats de sleutel tot een succesvol plantontwerp. Besteed aandacht aan de kwaliteiten die de tuin bied: zon of juist schaduw, natte of juist droge grond. Het kiezen van de juiste plant kan een enorm verschil maken voor een gezond, bloeiend landschap.

Een mooi tuin ontwerp vraagt om aandacht. Aandacht voor hoe mensen zich door de ruimte zullen bewegen. Denk ook na over concepten als vorm, lijn, textuur, balans en ritme. Het einddoel is een landschap dan natuurlijk goed aanvoelt.

Berichten gemaakt 57

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven