5 redenen om DNA te testen

Studies tonen aan dat meer dan 6000 ziekten kunnen worden vastgesteld door middel van een DNA-test. Met een DNA test kun je dodelijke gevolgen voorkomen, omdat je risico’s van ziekten vroeg kan diagnosticeren en begrijpen. Door het toenemende gebruik worden DNA-testen steeds toegankelijker en betaalbaarder dan in het verleden. Een dna test over je voorouders helpt je om je genetische samenstelling beter te begrijpen.

1. Forensische wetenschap

DNA-tests identificeren een persoon op unieke wijze; daardoor is de kans op fouten tijdens een onderzoek klein. Zo zijn al talloze strafzaken opgelost door een dna onderzoek bij verdachten . DNA-onderzoek is een betere en effectievere manier om criminelen op een plaats delict te identificeren dan andere methoden, zoals vingerafdrukken. DNA van bloed, huid en haar op de plaats delict wordt gematcht met het DNA van de verdachten in verkrachtings- en moordzaken. Een DNA-testen kan zodoende eenvoudig iemands onschuld bewijzen in een strafzaak.

2. Ziektescreening

De wereld is gevuld met ziekten. De meeste, genetische ziekten. Een van de belangrijkste gebieden van DNA onderzoek is medisch onderzoek en genetica.  DNA-testen maken de ontdekking van ziekten mogelijk en verbeteren het vermogen om ziekten vroegtijdig te diagnosticeren. Mensen die van plan zijn om ouders te worden, wordt geadviseerd om DNA-testen te doen om te bepalen of ze drager zijn van genen die kunnen leiden tot bepaalde aandoeningen en of de genen aanwezig zijn in andere familieleden. De resultaten van zo’n test kunnen beslissend in de keuze zijn tussen biologische kinderen of adoptie.

3. Afkomst

Iedereen wil weten waar ze vandaan komen, of waar ze vandaan komen. Een voorouderlijke DNA-test stelt mensen in staat om hun etnische afkomst bijna 1000 jaar geleden te ontdekken. De uitslag van de test geeft je een inschatting van de herkomst waar je DNA mee overeenkomt, zodat je zeker bent van je etniciteit of achtergrond. Met de test kun je links naar je verleden vinden en contact maken met je voorouders.

4. Landbouw

Ook in de landbouw komt een DNA test van pas. Met genetische modificatie kunnen gewassoorten minder vatbaar worden gemaakt voor ziekten, en kan de opbrengst worden verhoogd. Maar ook dierrassen worden met DNA tests verbeterd, en planten resistenter tegen insecten.

5. Vaderschap

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen DNA tests doen, is om vaderschap vast te stellen. Een DNA-test stelt vaders in staat er zeker van te zijn dat ze de biologische vader van het kind zijn als ze er niet zeker van zijn. Ook is DNA-onderzoek bij het vaststellen van het vaderschap van vitaal belang bij het verkrijgen van kinderbijslag of het recht om een ​​kind te bezoeken.

Berichten gemaakt 58

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven